Aikaansaamattomuus

Pitäisikö sinun tällä hetkellä tehdä aivan jotain muuta, kuin lukea tätä blogia? Aloittaa tenttiin lukeminen, siivota kämppä, käydä kuntosalilla tai jotain, mitä piti tehdä jo viime viikolla?

Viivyttely on arjen vaikeimpia haasteita monille ja syyllistyn tähän itsekin usein. Herään vapaapäivänä ja olen varannut koko päivän To-Do listan suorittamiseen. Päätän kuitenkin tehdä vapaapäivän kunniaksi ensiksi asioita, mistä eniten nautin.  Vartin Facebook-tuokio on yhtäkkiä venynyt parin tunnin laiskotteluksi koneella ja olen eksynyt YouTuben ihmeelliseen maailmaan. Vähän ajan päästä huomaan, että onkin jo ilta enkä ole saanut mitään aikaiseksi.

Useimmat meistä ovat tämän kokeneet. Tätä blogiakin kirjoittaessani minulle kävi juuri näin. Valehtelin itselleni, ettei minun tarvitse juuri tällä minuutilla tehdä yhtään mitään, vaan voin siirtää tekemisen illalle. Näin minulle vapautuisi paljon aikaa miellyttävien asioiden tekemiseen, kuten kavereiden kanssa aikaa viettämiseen. Ilta kuitenkin tulee yllättävän pian ja huomaankin taas, että nyt on liian myöhäistä tehdä enää mitään. On jo pimeää ja väsyttää. Siirrän tehtävän taas seuraavalle päivälle ja ikuinen sykli sen kuin jatkuu.

Syy siihen, miksi usein jätän asiat viime tinkaan on se, että tehtävän aloittaminen tuntuu aina vain liian raskaalta. Pelkään jo pelkästään aloittamista. Mietin: ”jos alottaisin, miten alottaisin?” ja ”tuleeko lopputuloksesta edes mitään?” Kulutan aikaa pohtiessani sitä ajan ja vaivan määrää, joka tulee kulumaan tehtävään. Tällainen etukäteen murehtiminen on raskasta ja helpoin keino siitä pois pääsemiseksi onkin luovuttaminen ja tehtävien siirtäminen ”huomiselle”.

Tätä blogia tehdessäni, etenin nopeasti edellä mainitsemiini ajatuksiin ja laiskotteluun. Sain kuitenkin blogin valmiiksi ja nyt jaan vinkkejä, jotka koin itselleni toimiviksi ja joilla viivyttely/laiskottelu jäivät paljon vähemmälle.

1. ALOITA!

Helpolta kuulostaa ja sitä sen onkin. En enää keskittynyt siihen, kuinka vaikeaa tämän aloittaminen tulisi olemaan tai tulisiko tästä hyvää vai ei. Aloitin vain kirjoittamaan pohtimatta lopputulosta. Jo vartin sisällä olin niin keskittynyt tämän blogin työstämiseen, että halusin ainoastaan saada sen valmiiksi. Jos aloittaminen tuntuu täysin ylivoimaiselta, hyvä vinkki on myös huijata itseään laittamalla esimerkiksi ajastimen päälle 15:ksi minuutiksi. Tällöin päätän tehdä ainoastaan 15 minuuttia töitä, mutta yks kaks huomaankin, että olen jo vauhdissa ja homma rullaa aika mukavasti eteenpäin.

2. Aloita haastavimmasta tehtävästä

Tarkoitan tällä sitä tehtävää, mikä on ehdottomasti pakko suorittaa, vaikkei se huvittaisi lainkaan. Kun olen saanut tämän vaikeimman tehtävän suoritettua, on minun paljon helpompi työstää muita asioita. Jotkut tykkäävät tehdä toisin päin. Silloin aloitetaan helpoimmasta päästä pikku-onnistumisten takia, joiden kanssa jaksetaan itse vaikeimpaan tehtävään. Itse olen kuitenkin huomannut, että välttelen viimeiseen asti vaikeita tehtäviä joskus jopa keksimällä täysin turhia helpompia tehtäviä itselleni. Tämän takia minulla työläät tehtävät ovat aina siirtyneet myöhemmälle tällä tekniikalla.

3. MIKSI?

Jos minusta vieläkin tuntuu siltä, etten pysty aloittamaan mitään, niin palaan lähtöruutuun. Mietin ja kirjoitan ylös MIKSI ylipäätään tämä asia, mitä en halua millään aloittaa, on päätynyt TO-DO listalleni. Mietin, minkä takia haluan tehdä sen ja mitä hyötyä siitä on. Motivaatio ja tahdonvoima palaavat ja pääsen vihdoin aloittamaan.

Kirjoitin tästä aiheesta, koska halusin muistuttaa itseäni, ettei se aloittaminen oikeasti niin vaikeaa ole. Siitä täytyy vain tehdä mahdollisimman simppeliä. Toivottavasti tämä toi teillekin joitain hyödyllistä ja konkreettisia esimerkkejä, mitä voitte heti kokeilla.
Aloita NYT mitä ikinä sinun pitikään tehdä.
Harjoittele, kokeile ja onnistu.

Tong Cheng
Nordic Sales Crew

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg