Hei Helsinkiläinen – miten olisi kesätyö myyjänä?

Kenelle kesätyö myyjänä sopii? Moni miettii ovatko he tarpeeksi ulospäinsuuntautuneita tai supliikkeja myyntityötä varten. Vastaus on sama kaikille: myyntiä ei tarvitse osata ennen kuin sitä oppii, eikä paras myyjä ole yleensä se äänekkäin kaveri. Hyvät kuuntelijat ovat taitavia luottamuksenrakentajia, joskin sosiaaliset kaverit ovat niitä, jotka sanaista arkkuaan käyttämällä saavat taitavilla hissipuheillaan pitchit käännettyä kaupoiksi.

Ketä varten kesätyö myyjänä on?

Myyjiksi hakeutuu henkilöitä, jotka jatkavat urillansa moniin eri suuntiin. Ei ole itsestäänselvyys, että kesällä myyjänä työskentelevä tulee tekemään töitä loppuelämänsä kaupallisella alalla. Esimerkiksi Nordic Sales Crew:n palveluksessa on työskennellyt ja työskentelee tulevia lääkäreitä, asianajajia, toimitusjohtajia ja fysioterapeutteja. Kaikkien ammatissa on hyötyä hyvistä neuvottelutaidoista. 

Meillä työtä tehdään pääkaupunkiseudun suurimmissa ostoskeskuksissa ja kohtaamispaikoissa, joissa ihmisvirta on jatkuvaa. Ei ole välttämätöntä, että asuinpaikkasi on Helsinki. Pääkaupunkiseudun tiimeissä työskentelee esimerkiksi Porvoolaisia, Espoolaisia, Kirkkonummelaisia ja Vantaalaisia kesätyöntekijöitä. 

Minkälaista kesätyö myyjänä on?

Kesätyössä myyjänä kohtaat päivittäin satoja henkilöitä. Pyrit rakentamaan luottamusta ja löytämään asiakkaalle parhaan mahdollisen ratkaisun. Työssä haastavinta on monesti asiakkaan saaminen neuvottelutilanteeseen. Asiakas kohdataan joko ständillä, ovilla, feissaten tai esimerkiksi myyntipyörällä. Pysäyttämiseen paras työkalu on positiivinen asenne ja hyvä työmoraali. Toki myös luotettavat brändit kuten Telia, Nordic Green Energy, Sanoma ja WWF auttavat hedelmällisen keskusteluyhteyden löytämistä asiakkaiden kanssa. Saatuasi henkilön neuvottelutilanteeseen on tehtävänäsi kartoittaa asiakkaan tarpeet, rakentaa luottamusta ja esittää tarjous. Tässä vaiheessa suuri osa asiakkaista siirtyy jo ostavien asiakkaiden joukkoon. Kauppa syntyy, kunhan uskallat vain ehdottaa sitä. 

Hyvä myyjä voi tienata erittäin tuntuvia ansioita ollessaan kesätöissä myyjänä. Työnantajan tehtävänä on tarjota avaimet tuloksen tekemiseen ja näin mahdollisimman suureen kuukausiansioon provisioiden kautta. Parasta myyntityössä kannustavan palkkauksen lisäksi on ehdottomasti menestyshaluinen työporukka. Lähes poikkeuksetta menestyksekkäät myyntitiimit ovat täynnä nälkäisiä uraohjuksia, jotka haluavat tuloksellaan osoittaa olevansa palkkansa ja seuraavan ura-askeleen arvoisia.

Nyt kun olet päättänyt hakeutua kesätöihin myynnin pariin, tässä viisi askelta menestykseen

1. Asennoidu oikein myyntiä kohtaan

Myyntiä tekee nykyään (lähes) jokainen. Meidän jokaisen arki on täynnä pidempiä tai lyhyempiä neuvotteluja, joissa oman mielipiteen perusteleminen on tärkeää. Arvosta työtäsi ja ota siitä kaikki sen suomat edut irti. 

2. Kuuntele

Kaiken A ja O on luottamus. Hyvä myyjä kuuntelee, ymmärtää, sisäistää ja näin kykenee rakentamaan luottamuksen asiakkaan ja itsensä välille. Luottamus saadaan aikaan kysymällä oikeat kysymykset oikeaan aikaan ja hyödyntämällä vastaukset tulevaisuudessa.

3. Ole objektiivinen

Hyvä myyjä ei hauku kilpailijaansa. Haukkumalla saat aikaan asiakkaalle olotilan, jossa hän tuntee itsensä tyhmäksi ostettuaan aikaisemmin kilpailijan tuotetta. Ymmärrä asiakasta, samaistu edelliseen ostopäätökseen ja perustele edustamasi tuotteen tai palvelun edut paremmin. Tämä vaatii asiantuntemusta ja kilpailijoiden tuntemista. Ota siis kilpailijoiden toiminnasta selvää olemalla utelias alaa kohtaan.

4. Ehdota kauppaa

Etenkin uran alkuvaiheessa monelta myyjältä unohtuu kokonaan kaupan ehdottaminen, eli klousaaminen. Harva asiakas pyytää sinua myymään heille jotain. Sinun tulee olla se, joka tilannetta ohjaa ja tarjoaa asiakkaalle parhaan mahdollisen ratkaisun. Uskalla siis päättää kauppa ehdottamalla sitä.

5. Opi vastaväitteistä

Kysy avoimia kysymyksiä kuten ”miltä tässä vaiheessa vaikuttaa”, ”luuletko että tästä voitaisiin päästä ratkaisuun”, jotta olet valmiina loppukliimaksiin eli ”tehdäänkö kaupat”-tyyppiseen kysymykseen. On ihme, jos et kauppaa ehdottaessa törmää ”ei”-vastauksiin. Näitä kuuluukin myyjän saada. Tärkeintä on, että pyrit oppimaan jokaisesta kohtaamisesta ja jo seuraavassa tarjouksessa ottamaan huomioon sen miksi edellinen asiakas vastasi ”täytyy vielä miettiä”. 

Kiinnostuitko? Käy lukemassa lisää pääkaupunkiseudun avoimista työpaikoista täältä!

Voit käydä myös lukemassa lisää Helsingin toiminnastamme täältä!

Tai koko Pääkaupunkiseudun toiminnasta täältä!

Käy lukemassa vinkit työhaastatteluun täältä!

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg