Lägg mål åt dig själv!

Lägg mål åt dig själv!

Svenska Dagen till ära har jag fått som uppgift att skriva på svenska. När jag tar tag i detta uppdrag, märker jag att det är en god stund sen jag har skrivit något mera än ett e-post på svenska. Ett mål åt mig själv alltså; skriv mera på svenska! Ni som har möjlighet att läsa detta på svenska, kommer att få en riktig godbit. Målsättning är nämligen ett av de mest intressanta ämnen jag har haft möjligheten att jobba med. Medan jag funderar på strukturen av denna text, märker jag att jag också har lite jobb här, fantastiskt!

De flesta lägger upp någon slags mål åt sig själva, det är inte alltid så konkret men det kan vara t.ex. att utexaminera från skolan, sluta snusa eller röka, gå på gymmet, köpa en bil eller något liknande. Som ni ser på exemplen, är de också typiska mål man misslyckas med. I denna text skall jag försöka bryta ner i närmare detalj hur du kan också lägga upp ett mål som du kommer att lyckas med betydligt mera sannolikt. Framför allt, för att lyckas med något måste du veta varför du vill lyckas. Om du inte vet varför du vill lyckas, och du ändå lyckas är det antagligen tur.

Bygg alltså upp din egna vision, vad är det du vill uppnå. Desto tydligare du vet vad det är, desto lättare kommer målsättningen att vara. Jag brukar beskriva ett bra mål som SMART som står för.

 

SMART målsättning

 

S – Specific | Specifikt, något som du kan konkret visa upp, eller tyda med klara regler.

M – Measurable | Mätbart, du skall kunna mäta om du lyckas.

A – Achiveable | Utförbar, målet skall vara möjligt att lyckas med.

R – Relevant | Relevant, välj något som har en betydelse.

T – Time-bound | Tidsbunden, bestäm dig när det skall hända, ett konkret slut.

Dessa ord kommer att stöda din målsättning otroligt mycket.

 

Hitta betydelsen

Men det allra viktigaste är att du faktiskt vill nå ditt mål, och du vet varför du vill nå det. Detta är din personliga vision, om du inte har det solklart för dig själv varför, kommer det att vara så mycket svårare.

Jag gillar exempel, och tänker därför ge er ett tydligt mål som de flesta av oss kan relatera till.

Mitt mål är att springa 10 kilometer på under 60 minuter före 1.7.2019.

Ett ypperligt mål! Nu har vi då en sak som vi inte vet, hur duktig är jag idag och vad som krävs det från mig för att lyckas? Och här kommer stunden var de flesta misslyckas, vi har ingen aning om vad som krävs, och bara tanken av att bryta ner det i bitar får en att kallsvettas. Denna teknik fungerar inte för alla, men för dom som kan ta för sig detta system fungerar det utmärkt.

 

Hur ska jag nå mitt mål?

Idag är det 6.11.2018, till 1.7.2019 är det ca 235 dagar. Jag kan kanske springa 4 dagar i veckan i snitt, det betyder att 4/7 av 235 dagar. 134 dagar, och då jag är oftast sjuk under våren och julen kanske jag är sjuk 10% av dagarna. Kvar resterar 121 dagar.

Idag orkar jag inte springa hela 10 kilometer i sträck, men med varierande spring och gång klarar jag rutten på 1 timme och 42 minuter. Det betyder att jag måste komma ner 42 minuter och en sekund under nästa 121 springpass, jag borde alltså förbättra varje pass med 21 sekunder.

Det känns redan rimligt, 21 sekunder snabbare varje springpass? Men att från inte orka springa 10 kilometer, till att springa 10 kilometer på under 60 minuter på dryga 7 månader kan kännas omöjligt.

Så bryt ner dina mål, det klassiska ordspråket, ”Hur äter man en elefant? En tugga i taget.” stämmer alltså, vi måste bara få ner målet i sådana bitar som vi klarar av att tugga.

 

Lycka till med målsättningen!

 

Hälsningar,

Mathias Dahlqvist
Verkställande Direktör
Nordic Sales Crew

 

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg