Miksi myyntityö kannattaa?

Monet uran alkuvaiheessa olevat miettivät millaisesta työstä saisi hyödyllistä työkokemusta, joka laittaisi uran käyntiin.

Jos puhutaan puhtaasti kokemuksesta, joka pohjustaa tulevaa urapolkuasi, erityisesti alkuvaiheessa, on myyntityöstä saatava oppi lähes korvaamaton.

Mitä työelämäntaitoja myynti opettaa?

1. Rohkeus

Ensimmäinen askel on laittaa hakemus menemään ja se on jo iso harppaus eteenpäin. Omalla mukavuusalueella on mukava olla, mutta riskien ottaminen, olivat ne sitten isoja tai pieniä ovat ehdottoman tärkeitä oman kehittämisen kannalta. Laittamalla itsesi uusiin ja jännittäviin tilanteisiin, kuten asiakkaiden ostotarpeiden kartoittamiseen, opit improvisoimaan ja ennen kaikkea luottamaan itseesi sekä omiin taitoihisi.

2. Vuorovaikutustaidot

Vaikka urapolkusi veisi sinut täysin eri suuntaan myynnistä, taito keskustella ihmisten kanssa on erittäin arvokasta, sillä sitä tarvitaan työelämässä lähes poikkeuksetta.

Myyjä harjoittaa omia neuvottelutaitojaan päivittäin jokaisen asiakkaan kanssa. Konkarimyyjällä on valmius antaa vastaus asiakkaan jokaiseen kysymykseen tai pohdintaan.

Potentiaalisen asiakkaan kontaktointi ja kaupan klousaaminen vaatii kärsivällisyyttä. Jos yrität kiirehtiä tai nopeuttaa prosessia ilman, että asiakas sitä itse toivoo, vaikuttaa se kaupan loppuun viemiseen ei-toivotulla tavalla.

Avoimuus ja rehellisyys siitä, miten tuote asiakasta hyödyttää ja mitä sinä voit myyjänä hänelle luvata on tärkeää. Ihmiset arvostavat rehellisyyttä.

Millainen äänensävy ja olemus myyjällä tulee olla, kun hän kuvailee tuotetta? Jos suu vain käy, mutta myyjä ei tilanteessa ole läsnä, asiakas ei tule olemaan vakuuttunut. Miksi asiakas ostaisi tuotteen, johon itse myyjäkään ei näytä uskovan?

Vuorovaikutustaidot eivät ole pelkästään puhumista. Siinä elintärkeänä osana on myös taito kuunnella ja sisäistää ne asiat, joita sinulle kerrotaan. Miltä asiakkaasta tuntuu, jos hän kysyy sinulta tietoa tuotteesta, mutta et häntä kuuntele?

3. Periksiantamattomuus

Sanotaan tämä, jotta se ei jää epäselväksi – virheet ja epäonnistumiset kuuluvat työntekoon ja myyntityö ei ole poikkeus. Kaikki tekevät virheitä. Tärkeintä on asenne, mitä teet kun epäonnistuminen sattuu kohdalle. Hiipiikö mieleen ajatus ”en mä tätä osaa’’ ja mietit luovuttamista? Vai, käytkö tilanteen läpi ja selvität missä ja miksi erehdyit? Kun analysoit omat virheesi, osaat muuttaa toimintatapojasi seuraavan tilanteen tullessa.

Epäonnistumiset eivät ole koskaan mukavia. Niiden kautta kuitenkin opit ja kehität omia taitojasi. Se vasta hyvältä tuntuukin! Kun onnistumisia tulee, saat kiittää siitä täysin itseäsi. Se kertoo sinulle, että olet seurannut omaa tekemistäsi ja tehnyt parannuksia.

4. Joustavuus

Välillä elämä sattuu menemään syystä tai toisesta siten, ettei aika tai energia riitä täysipäiväiseen työhön. Myyntityössä pääset vahvasti vaikuttamaan omiin työaikoihisi, sillä se on usein kolmivuorotyötä aamuisin, päivisin tai iltaisin.

Parhaassa tapauksessa voit järjestää työvuorot omien menojesi ympärille. Esimerkiksi, jos sinulla on aamulla koulua, voit aloittaa työt päivällä koulun loputtua. Tai jos tarvitset perjantai-illan vapaaksi, voit tehdä sinä päivänä aamuvuoron. Tällöin sinulla on koko loppupäivä aikaa keskittyä omiin menoihisi.

5. Paksunahkaisuus

Miten reagoit ei-vastauksiin? Lannistutko ja otat negatiivisen vastauksen henkilökohtaisesti? Myyntityössä tulet väistämättä kuulemaan ei-vastauksia ja varsinkin alussa se saattaa tuntua ikävältä, mikä on täysin normaalia.

Paksunahkaisuus tulee palvelemaan sinua elämäsi aikana erityisesti stressaavissa tilanteissa, jolloin et hätäänny tai panikoi, vaan keskityt löytämään ratkaisun tilanteeseen.

6. Itsensä johtaminen

Mitä ‘’itsensä johtaminen’’ merkitsee sinulle? Tarkoittaako se itsekuria tehdä työtä silloin kun ei millään huvittaisi tai on muuten ollut huono päivä eikä myynti millään innosta? Tai kenties tahtoa löytää keinot onnistumiseen esteistä huolimatta, esimerkiksi myynnin klousaamisessa.

Myyntityö on hyvin autonomista ja pääset nopealla tahdilla ottamaan vastuun omasta tekemisestä. Ensimmäinen askel itsesi johtamisessa on itsensä tunteminen ja myyntityö on erinomainen ympäristö saada se selville sekä löytää, mitkä toimintatavat sopivat juuri sinulle parhaiten.

‘’Myyjäksi ei synnytä vaan kasvetaan’’

Pidä tämä mielessä, sillä kukaan ei ole myyntityötä aloittaessaan tai edes vuosien jälkeen valmis myyjä. Myyntityö on jatkuvaa omien taitojen kehittämistä ja uusien asioiden omaksumista.

Muista, että jokainen myyjä on käynyt ja tulee tulevaisuudessakin käymään saman polun kuin sinä. Myyntityön oppimisessa ei ole oikotietä, sen oppii vain tekemällä.

Janoatko lisää tietoa? Käy lukemassa kahden raudanlujan Onefiber myyntiedustajan mietteet työstä ja sen eduista täältä!

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg