Myyntityö kannattaa aloittaa nuorena

Oletko joskus harkinnut myyntityötä? Se on saattanut kuitenkin tuntua kaukaiselta ajatukselta. Olet ehkä epäröinyt ja ajatellut, että enhän minä osaa myydä.

 

Tämä on sinulle, joka mietit, kannattaisiko sittenkin kokeilla.

Meidän kaikkien arkipäivään kuuluu myyntiä. Myyt ravintola- tai leffavalinnan kaverillesi. Myyt opettajallesi ajatuksen siitä, että saisit kolme lisäpäivää koulutyösi tekemiseen. Myyt vanhemmillesi perustelut, miksi sinun pitää saada juuri se tietty peli joululahjaksi. Myynti on perustelemista, argumentointia ja kysymyksiä! Eli niitä asioita, joita todennäköisesti jo normaalistikin teet elämässäsi.

Ovatko kaikki hyviä myyjiä? Eivät välttämättä, varsinkaan aluksi. Monet meistä osaavat argumentoida, keskustella ja esittää asiat houkuttelevassa valossa. Se vaatii kuitenkin yleensä harjoittelua ja toistoja, aivan kuten jalkapallon tai golfin pelaaminen. Toisto on oppimisen kannalta äärimmäisen tärkeää.

Valmentaja on oppimisessa isossa osassa. Hän ohjaa ja kertoo mitä tulee tehdä ja miksi. Hanki itsellesi hyvä koutsi, mentori tai esimies. Hyvä työpaikka takaa sinulle sellaisen.

 

Mistä myyntityö kannattaa aloittaa?

Myyntiä tehdään eri paikoissa. Useasti ruokakaupassa tai kenkäkaupassa työskentelevistä henkilöistä puhutaan myyjinä, mutta myyjiä ovat esimerkiksi myös ovelta ovelle -myyntiä tekevät henkilöt ja puhelinmyyjät. Myyntityötä on siis monenlaista. Tietyillä aloilla varsinainen myynti on hyvin vahvassa asemassa, kun taas toisilla aloilla myynti voi tarkoittaa ennemminkin tilausten vastaanottamista. Hyvä myyjä pärjää yleensä molemmissa.

Mistä oma myyntiura kannattaa sitten aloittaa? Oman näkemykseni mukaan voit valita karkeasti ottaen kahdesta reitistä.

Myynti, jossa asiakas tulee luoksesi

Tällaisella myynnillä tarkoitetaan kaupassa, ravintolassa, vaateliikkeessä tai vastaavassa paikassa tapahtuvaa myyntiä.

Näissä paikoissa pärjää myös heikkohermoisempi. Palkkasi on todennäköisesti tuntipohjainen, missä on sekä hyvät että huonot puolensa. Oma henkilökohtainen myyntisuorituksesi ei vaikuta ansioihisi, ja kyse onkin ehkä enemmän asiakkaan palvelemisesta kuin varsinaisesta myynnistä. Toisaalta tiedät aina, paljonko tulet milloinkin tienaamaan. Jos olet töissä ravintolassa, saatat saada asiakkailta tippiä. Ravintoloissa hyvät myyjät erottuvatkin sillä, että heidän asiakkaansa tilaavat aina vähän enemmän kuin muiden tarjoilijoiden asiakkaat.

Tällainen myyntityö opettaa sinulle asiakaspalvelua. Jos olet hyvässä paikassa, kanssasi saatetaan käydä läpi myynnin perusasioita.

Kaikista tiukimman linjan myyjät saattavat väittää, ettei tällainen myyntityö ole oikeaa myyntiä. Jokainen voi kuitenkin tehdä oman päätöksensä sen suhteen, mitä pitää myyntinä.

Ja varmaa on, ettei asiakaspalvelutyökokemus (piti sitä myyntinä tai ei) koskaan mene tulevaisuuden myyntiuralla hukkaan.

 

Myynti, jossa menet asiakkaan luokse

Tällaisella myynnillä tarkoitetaan telemyyntiä, ständimyyntiä, feissaamista tai muuta vastaavaa myyntitapaa.

Näissä myyntipaikoissa sinä itse lähestyt asiakasta, kartoitat hänen tilannettaan ja tarjoat hänelle parasta mahdollista ratkaisua. Sinä myyjänä herätät tässä henkilössä halun ostaa ja perustelet hänelle, miksi juuri sinun tuotteesi tai palvelusi on paras.

Palkkasi muodostuu todennäköisesti provisiosta. Se tuo sinulle hyvät ansaintamahdollisuudet, kunhan provisiot ovat reiluja. Muista aina kysyä, miten muu samaa työtä tekevä porukka tienaa. Juttele viimeistään ensimmäisinä työpäivinä uusien työkaveriesi kanssa saadaksesi ansaintamahdollisuutesi selville.

Tällaisessa myyntityössä tulet todennäköisesti kuulemaan epäileviä kysymyksiä ystäviltä tai perheenjäseniltä. ”Onko se edes oikea työpaikka, jos siellä ei makseta tuntipalkkaa?” oma isäni kysyi minulta nuorempana. Kyllä isä, se on ihan oikea työpaikka. Ja monet viihtyvät (ja tienaavat!) tällaisissa paikoissa todella hyvin.

Löydä itsellesi sopiva paikka myyntiurasi aloittamiseen

Neuvoni sinulle, joka olet kiinnostunut myynnistä, on seuraava: ota selvää mahdollisesta työnantajastasi. Käy läpi heidän some-tilejään, lue heidän blogejaan, etsi johtajat LinkedInistä ja googlaa heidät. Pieni stalkkaus on tässä tapauksessa hyvästä!

 

Valitse siis itsellesi sopiva myyntityö ja lähde kokeilemaan.

 

En ole vielä törmännyt henkilöön, joka ei olisi hyötynyt nuoruuden myyntityökokemuksestaan. Myyntityö kasvattaa. Saat itsevarmuutta ja opit kommunikoimaan.

Yksi vaihtoehdoistasi on tulla kokeilemaan myyntityötä meille Nordic Sales Crew’lle. Meillä aukeaa jatkuvasti uusia paikkoja. Myyntityötä tekevät kuitenkin monet muutkin firmat. Kaikista tärkeintä onkin, että löydät itsellesi sopivan työnantajan, jonka avulla saat oman myyntiurasi käynnistymään.

 

Mathias Dahlqvist
Nordic Sales Crew

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg