Nainen myyntityössä

Usein kuullaan puhuttavan tarpeesta saada lisää naisia työskentelemään insinööreiksi, teknologian ja tieteen alalle. Ajoittain törmää myös aiheeseen naiset myyntityössä ja etenkin tarpeeseen löytää lisää naisia myyntityöhön. Forbesin teettämän tutkimuksen mukaan myynnissä miesten ja naisten välinen sukupuolijakauma onkin kaikista liiketoiminta-alueista toiseksi suurin. Onkin näin miehen näkökulmasta mielenkiintoista nähdä miksi naiset eivät harkitse yhtä usein myyntityötä kuin miehet?

Harvardin tutkimuksen mukaan naisilla on paljon vahvuuksia, jotka siivittävät menestykseen. Näitä ovat esimerkiksi kyky luoda yhdessä asiakkaan kanssa oikea ratkaisu, verkostojen luominen ja asiakkaaseen samaistuminen, sekä yhteinen arvon luonti.

Minun on mahdotonta täysin ymmärtää miltä myyntityö naisen näkökulmasta tuntuu, joten siksi annoimme muutaman Nordic Sales Crew:n naismyyjän vastata puolestani muutamaan kysymykseen. Olisiko näiden kysymysten jälkeen hieman helpompi tarkastella miksi naisten tuli harkita myyntityötä?


Mikä sai sinut hakemaan myyntityöhön?

Moni haki ensimmäiseen myyntityöhönsä testatakseen jotain uutta ja haastavaa. Uuteen työhön hyppääminen koettiin monesti tuntuvan riskiltä ja jännittävältä asialta. Useamman työntekijämme osalla vaikuttava tekijä oli myös oma tai jonkun läheisen mielipide siitä, että voisi itse olla sopiva myyntityöhön.

” Olin aikaisemmin 5-vuotta asiakaspalvelussa ja pidemmän aikaa halunnut ottaa riskin ja vaihtaa myyntiin koska se vois olla oma juttu. Sain mahdollisuuden yksi päivä ja se oli parhaimpia tekemiäni päätöksiä. Päätökseen vaikutti myös se, että tiedostin itse, että voisin olla hyvä myynnissä.” – Iida

Oliko sinulla joku roolimalli, joka sai hakemaan myyjäksi?

Osalla into hakeutua myynnin pariin sai alkunsa perheenjäsenistä, jotka työskentelevät kaupallisella alalla. Kuten myös moni NSC:llä työskentelevä ja työskennellyt, useammalta ilmeni kiinnostus kaupallista alaa opiskelua kohtaan.

”Suvussa on paljon kauppiksen käyneitä ja tuttujen kautta päädyin itsekin NSC:lle” – VilhelmiinaSelkeästi myynti nähtiin myös asiana jota oltiin lähdetty kokeilemaan ja se osoittautuikin positiiviseksi valinnaksi palkan, yhteisöllisyyden ja kilpailullisuuden ansiosta.

”Hakeuduin kesätöihin ja piti olla vain kesä, mutta menikin tosi hyvin.” -Sahar

Mikä myyntityössä on parasta?
  
Monelle syyt hakeutua myyntityöhön ovat mahdollisuus haastaa itseään, oppia, sekä edellytys tienata enemmän omalla työpanoksellaan. Osa oli välissä kokeillut jotain muuta työtä, mutta palannut takaisin myynnin pariin etenkin hyvän palkan vuoksi. Tavoitteet ja tiimi ympärillä ovat usein edellytyksiä myyntiyössä menestymiselle ja ne koettiin myös tärkeiksi syiksi Nordic Sales Crew:n myyjien keskuudessa.

”Saa olla energinen ja tuoda omaa persoonaa esille. Kivat tuotteet ovat tärkeitä ja se että oppii koko ajan lisää” – Sahar

Onko myynti miesten duuni?


Ei ollenkaan.

Sekä että. Myynti koetaan miesten maailmana, koska myynti voidaan nähdä agressiivisena ja riskialttiina työnä. Miesten riskinotto on todennäköisesti syy miksi moni nainen suuntautuu enemmän palvelualalle.” – Iida

” Ei se kyllä oo.” – Enni

“En koe että olisi. Tottakai jakauma näkyy kun on pelkkien kundien kanssa toimistolla.” – Oona

“Ei ole. Työmäärä ja asenne ja kokemus ja koulutus ratkaisee.” – Marina

” Ei todellakaan ole. Ei liity siihen kuka on toisella puolella.” – Sahar


Onko myynti naiselle vaikeampaa?

Kuten myös useissa tutkimuksissa on todettu, naiset omaavat useita ominaisuuksia, jotka auttavat menestymään myyntityössä. Monesti NSC:n tiimeissä työskentelevät naiset ovatkin myyntilistojen yläpäässä.

”En koe, että sukupuoli vaikuttaa. Veikkaisin että myynti on monesti miesten juttu koska miehillä enemmän rohkeutta. Joskus naisena olemisesta on myynnissä hyötyä.” – Vilhelmiina

”Luottamuksen rakentaminen voi olla vaikeaa mutta taas siitä voi olla hyötyä, että on nainen koska erottuu joukosta.” – Iida

Myyntityöhön liittyy aina riskejä. Myynnissä saadaan paljon ei-vastauksia ja palkka on kiinni omasta tekemisestä. Kuitenkin yleensä riskin ottaminen kannattaa. Kiteytettynä, koska ostotottumukset asiakkaiden suunnasta muuttuvat ja odotus myyjän kyvystä luoda yhdessä arvoa lisääntyy, on tärkeää, että myös lisää naisia saadaan myyjiksi ja myynnin esimiestehtäviin.
Joten, harkitse myyntityötä. Voit yllättyä positiivisesti. 

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg