Mitä työhaastattelussa kysytään? 10 Yleisintä kysymystä työhaastattelussa

Työhaastattelujen kysymykset ovat usein pääsääntöisesti samankaltaisia. On tärkeää, että olet miettinyt vastauksen yleisimpiin kysymyksiin jo ennakkoon. Työhaastattelu on kanssakäymistilanne, jonka aikana tarkoitus on antaa itsestäsi mahdollisimman positiivinen kuva. Työhaastattelussa voi näin ollen pärjätä paremmin hakija, joka ei ole välttämättä edes niin pätevä, vaan sen sijaan paremmin valmistautunut työhaastatteluun kuin toiset.

Vinkkejä työhaastatteluun

Yleisimmät kysymykset toistuvat lähes aina työhaastatteluissa. Siksi antaaksesi itsestäsi mahdollisimman hyvän itsestäsi, kannattaa harjoitella työhaastattelun kysymyksiin vastaamista ystävän kanssa tai peilin edessä. Muistiinpanoja kannattaa kirjoittaa, mutta vältä robottimaisia vastauksia. Ole mahdollisimman rento.

Työhaastatteluissa kysytään usein helpot ja yleiset kysymykset heti alussa; niillä pyritään keventämään tunnelmaa ja rentouttamaan työnhakijaa. Jälkimmäisessä työhaastattelun osuudessa voidaan sitten pureutua haastavampiin kysymyksiin, jota tukevat paremmin työtehtävää. Tämä osuus saattaa joissakin tilanteissa olla vasta seuraavalla haastattelukierroksella. Työhaastatteluun valmistaudut parhaiten nukkumalla hyvin, syömällä ja keskittymällä haastattelutilanteessa.

Mitä työhaastattelussa kysytään?

Vaikka monet haastattelukysymykset toistuvatkin usein, niitä halutaan siitä huolimatta käyttää. Syy siihen, miksi työhaastatteluissa kysytään monesti samoja kysymyksiä, on yksinkertainen – vastaamalla tavallisiin kysymyksiin hyvin, erotut muista hakijoista, jotka vastaavat samoihin kysymyksiin.

Uniikit ja persoonalliset vastaukset jäävät haastattelijan mieleen. Siksi työhaastattelussa ei välttämättä kannata vain tuoda vahvuutena esille ahkeruutta ja ainoana heikkoutena liiallista työntekoa.

Yleisimmät kysymykset työhaastattelussa


Alta näet mitä yleensä työhaastattelussa kysytään ja muutaman käytännön vinkin niihin vastaamiseen:

  1. Kerro itsestäsi

Mieti etukäteen miten oma persoonasi voisi tukea työtehtävää. Kannattaa kertoa itsestään tärkeimmät asiat, eikä lähteä liian pitkään tarinointiin. On tärkeää antaa hyvä ensivaikutelma. Keskity olennaiseen ja vakuuta haastattelija erottumalla eduksesi muista hakijoista.

  1. Miksi päätit hakea juuri tätä paikkaa?

Tällä kysymyksellä haastattelija voi testata kuinka hyvin olet perehtynyt yrityksen toimintaympäristöön. Kannattaa siis panostaa taustatyöhön. Hyvällä vastauksella osoitat, kuinka kiinnostunut olet juuri tästä tehtävästä. Perehdy jo etukäteen yrityksen toimialaan ja tavoitteisiin sekä pyri saamaan nykyisiltä työntekijöiltä jotain sisäpiiritietoa yrityksen työkulttuurista ja -eduista.

  1. Vahvuutesi?

Työhaastattelussa sinulta tullaan todennäköisesti kysymään positiiviset ja negatiiviset puolesi. Näitä kannattaa miettiä jo etukäteen. Sinun kannattaa pohtia, kuinka vahvuutesi sopisivat työpaikan kuvauksessa oleviin tavoitteisiin.
 

Älä pelkästään listaa positiivisia adjektiiveja itsestäsi, ne tullaan todennäköisesti kysymään myöhemmin.

  1. Heikkoutesi?

Kinkkinen kysymys. Ei ole olemassa ihmistä, jolla ei olisi heikkouksia. Näin ollen tähän kysymykseen kannattaa miettiä vastaukset tarkkaan. Ei kuitenkaan kannata latoa liutaa negatiivisia puoliasi, vaan mieti tarkkaan, mitä heikkouksiasi voisit kehittää ja minkä kehittämisestä olisi hyötyä työtehtävän kannalta.

  1. Kuvaile itseäsi työntekijänä

Tässä testataan, kuinka hyvin tunnet itsesi. Mikäli henkilö ei tunne omia vahvuuksiaan tai kehityskohteitaan, ei hän todennäköisesti ole tulevassa tehtävässään vielä kovin etevä. Se ettet ole seppä jo syntyessäsi ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettetkö voisi tulla valituksi. Motivoituneet ja oppimishaluiset hakijat erottuvat kyllä joukosta.

  1. Kuinka ystäväsi, kollegasi, tai esimiehesi kuvailisi sinua? 

Optimaalisessa tilanteessa voit rehellisesti sanoa muiden kuvailevan sinua positiiviseen sävyyn. Varmista myös, että mahdolliset suosittelijasi ovat ainakin suurin piirtein samalla linjalla kanssasi. Mikäli emmit vastata tähän kysymykseen voi se olla haastattelijalle merkki, että sinulla on jotain salattavaa, tai että olet haastava tiimipelaaja. 

  1. Mistä aikaisemmasta tehtävästäsi olisi eniten hyötyä uudessa työssäsi?

Vaikka haastattelija on lukenut ansioluettelosi perusteellisesti, haluaa hän tietää, kuinka voisit viedä aikaisempia oppejasi käytäntöön. Tässä pääset perustelemaan, miksi olisit paras henkilö työtehtävään.

  1. Missä näet itsesi x vuoden kuluttua?

Tässä sinulla on mahdollisuus nitoa yhteen yrityksen kasvu ja henkilökohtainen kasvusi. Moni yritys toivoo sitoutuvaa henkilöä, joka voi tavoitteillaan osoittaa olevansa linjassa yrityksen tavoitteiden kanssa. Tässä voit tuoda esille perehtyneesi myös yrityksen muihin työtehtäviin ja asemiin, joihin toivot kapuavasi tulevaisuudessa.

  1. Kerro saavutuksistasi

On hyvä, jos saavutustesi avulla voit osoittaa, kuinka olet luonut tavoitteita, tehnyt niitä kohti ahkerasti töitä ja päässyt tavoitteisiisi. Saavutus voi liittyä työhön tai vapaa-aikaan. Työnantajat arvostavat kunnianhimoisia ja ahkeria ihmisiä, jotka ovat valmiita ponnistelemaan tavoitteita kohti.

  1. Miksi juuri sinut tulisi palkata?

Hyvä hakija voi tässä usein haastattelun loppusuoralla esitettävässä kysymyksessä jättää parhaan mahdollisen kuvan itsestään. Tässä kohtaa haastattelua voit vielä korostaa miten yritys hyötyisi juuri sinun työpanoksestasi ja mikä työpaikassa innostaa sinua kaikkein eniten.


Ennen työhaastattelua

Tee ennen haastatteluun menoa taustatyösi hyvin ja perehdy yrityksen tavoitteisiin. Ole perillä työtehtävästä ja sinuun kohdistuvista odotuksista. Varmista, että tiedän mihin olet hakemassa.

Onnea haastatteluun!


Kotisivuilta pääset myös katsomaan avoimet työpaikkamme.

Voit myös lukea aikaisempia uratarinoita täältä.

Helsinki

Mannerheimintie 16 A 9
00100 Helsinki

Tampere

Rongankatu 11 t82
33100 Tampere

Kuopio

Microkatu 1 M, 5. krs
70120 Kuopio

Oulu

Kauppurienkatu 10
90100 Oulu

4362958_tiktok_logo_social media_icon-bg